Miło Cię widzieć ;)

Szukaj

DIY Eko kiszonka

25.90 zł

Bakterie  Lactobacillus plantarum należące do grupy bakterii kwasu mlekowego i używane są do fermentacji warzyw, owoców i soków. 

1 saszetka wystarczy do ukiszenia 10 kg warzyw, jej zawartość można podzielić na mniejsze porcje, należy wtedy pamiętać aby otwartą saszetkę przechowywać szczelnie zamknietą w lodówce. 

Kiszenie warzyw i owoców jest procesem beztlenowym, dlatego należy zadbać aby warzywa czy owoce były całe przykryte wodą z zakwasem, a naczynie szczelnie zamknięte.  Po ukiszeniu należy otworzyć pojemnik i umieścić w lodówce. Spowolni to dalszą fermentację.

Do kiszenia nadają się różne odmiany kapusty, ogórki, papryka, fasola, cebula, szparagi, dynia, cukinia, kabaczek, marchew, buraki, seler, rzepa, rzodkiew, pietruszka a nawet grzyby, jabłka i śliwki.

Przed przystąpieniem do eko kiszenia należy dobrze wyszorować warzywa (warzywa korzenne należy obrać) i owoce a słoiki wyparzyć, zapobiegniemy wtedy przedostaniu się do zaczynu obcych bakterii i drożdży. 





Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Powiadom mnie produkt pojawi się na stanie

Wybierz swój wariant i podaj adres email a powiadomimy Cię gdy pojawi się na stanie

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj