Eko kiszonka - probiotyki
Opis
Bakterie Lactobacillus plantarum należące do grupy bakterii kwasu mlekowego i używane są do fermentacji warzyw, owoców i soków.
1 saszetka wystarczy do ukiszenia 10 kg warzyw, jej zawartość można podzielić na mniejsze porcje, należy wtedy pamiętać aby otwartą saszetkę przechowywać szczelnie zamknietą w lodówce.
Kiszenie warzyw i owoców jest procesem beztlenowym, dlatego należy zadbać aby warzywa czy owoce były całe przykryte wodą z zakwasem, a naczynie szczelnie zamknięte. Po ukiszeniu należy otworzyć pojemnik i umieścić w lodówce. Spowolni to dalszą fermentację.
Do kiszenia nadają się różne odmiany kapusty, ogórki, papryka, fasola, cebula, szparagi, dynia, cukinia, kabaczek, marchew, buraki, seler, rzepa, rzodkiew, pietruszka a nawet grzyby, jabłka i śliwki.
Przed przystąpieniem do eko kiszenia należy dobrze wyszorować warzywa (warzywa korzenne należy obrać) i owoce a słoiki wyparzyć, zapobiegniemy wtedy przedostaniu się do zaczynu obcych bakterii i drożdży.