Miło Cię widzieć ;)

Eko kiszonka - probiotyki

Dostępność: brak towaru
Cena: 28,90 zł 28.90
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Sunfood

Opis

Bakterie  Lactobacillus plantarum należące do grupy bakterii kwasu mlekowego i używane są do fermentacji warzyw, owoców i soków. 

1 saszetka wystarczy do ukiszenia 10 kg warzyw, jej zawartość można podzielić na mniejsze porcje, należy wtedy pamiętać aby otwartą saszetkę przechowywać szczelnie zamknietą w lodówce. 

Kiszenie warzyw i owoców jest procesem beztlenowym, dlatego należy zadbać aby warzywa czy owoce były całe przykryte wodą z zakwasem, a naczynie szczelnie zamknięte.  Po ukiszeniu należy otworzyć pojemnik i umieścić w lodówce. Spowolni to dalszą fermentację.

Do kiszenia nadają się różne odmiany kapusty, ogórki, papryka, fasola, cebula, szparagi, dynia, cukinia, kabaczek, marchew, buraki, seler, rzepa, rzodkiew, pietruszka a nawet grzyby, jabłka i śliwki.

Przed przystąpieniem do eko kiszenia należy dobrze wyszorować warzywa (warzywa korzenne należy obrać) i owoce a słoiki wyparzyć, zapobiegniemy wtedy przedostaniu się do zaczynu obcych bakterii i drożdży. 

 

 



Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl